Blog: Gezond voeden

In Blog Richard, Nieuws by Nehemia Ministries

In militaire dienst leerden we om na elke actie het geweer schoon te maken met behulp van poetsdoek en olie. Dat was een hele klus: geweer uit elkaar halen, poetsen, raggen, olie gebruiken en weer in elkaar zetten. Dit ritueel moesten we ook uitvoeren wanneer we het geweer niet eens gebruikt hadden! Elke keer werden we gecontroleerd, waarbij een glimmend laagje olie in de loop een positief teken was. Er waren slimmeriken die deze poetsbeurt te veel werk vonden: ze goten gewoon olie op het geweer en in de loop zodat het leek alsof het gereinigd was. Maar door deze manier van schoonmaken was er te veel olie in het geweer. Met als gevolg dat het geweer onbruikbaar was geworden.

Olie zonder het bijbehorende proces met poetsdoek, werkt averechts!

Je hebt als christen ook inzicht nodig hoe je zelf te voeden en te reinigen om bruikbaar te blijven voor een goed werk van God (2 Tim. 2:21). God voedt ons en reinigt ons met een combinatie van 2 zaken: Woord en Geest. Je zou het kunnen vergelijken met de poetsdoek en de olie. Beiden zijn nodig. In de juiste dosering. Maar ook met het juiste proces: diep naar je hart.

We leven in een samenleving waarin er een veelheid aan studies, blogs, vlogs en preken op ons afkomt.

Hoe daar mee om te gaan? Wat gebruiksaanwijzingen.

Laat niet velen van u leraren zijn, zegt de Bijbel (Jac. 3:1) want de verantwoording is groot.  Niet iedereen is geschikt of geroepen om wereldwijd boodschappen te brengen. Niet iedereen maakt deel uit van een gezonde organisatie met een team van mensen die kunnen inspreken. Je kan dat nagaan of navragen.

Voor jou is het van belang dat je dicht bij Jezus blijft en de Geest vraagt waar je wel en niet je voeding haalt. Welke combinatie Woord en Geest is er voor jou? Ga ook eerlijk na of je bereid bent om wat te doen met de studie die je luistert. Ga je ook voor het bijbehorende proces? Of laat je alleen maar wat olie lopen in de loop van je geweer? Uiteindelijk leidt dat weinig verandering en groei en soms zelfs tot verwarring.

Het gras is altijd groener aan de overkant, is een zegswijze. Wat je ver haalt, is altijd lekkerder, is er ook zo één. Toch weet iedereen dat je voeding halen in je eigen gezin, de beste garantie is op een gezond leven. Daar kennen we elkaar en kunnen we in gesprek met elkaar. Goed om dat je basis te laten zijn. En dan kan je uiteraard ook af en toe uit eten gaan.

Met inzicht bouw je een mooi en gezond levenshuis!

Wil je reageren? Mail naar Richard@nehemia.nl

Hartelijke zegengroet, Richard