EEN ‘GENIET CHECK-UP’ VAN JE LEVEN – TOOLS VOOR ONDERHOUD

In Blog Richard, Nieuws by Nehemia Ministries

Wow, je hebt een ‘tuin’ van God gekregen! Hij heeft je meerdere verantwoordelijkheidsgebieden gegeven in je leven. In de vorige blog “een geniet check-up van je leven” ben ik daar op ingegaan. En je hemelse Vader ziet graag dat je geniet van deze gebieden. En ook van het bijbehorende onderhoud zodat je er van blijft genieten!

In mijn dagelijks leven merk ik dat het inzetten van de juiste tools niet altijd even makkelijk is. Wanneer ik bijvoorbeeld na een dag werken moe ben, ben ik geneigd om me lekker niets te doen of een filmpje te kijken etc. Moe zijn koppel ik bijna automatisch aan rust houden. Maar ik merk dan ook dat niets doen en rust houden verslavend kan werken: je hebt steeds minder zin om nog in actie te komen. Op een goede manier rust nemen die je weer energie geeft, is dus nog een kunst! Gelukkig kan je dat leren.

Ik wil een aantal tools die onze Vader mij heeft gegeven op een rijtje zetten.

Tijd met Hem
Dit is zo standaard dat wanneer je dit kopje leest je al bijna afhaakt. Maar zo vaak in ons leven is TIJD met HEM het laatste wat we doen. Tijd met Hem doorbrengen is echter zo rustgevend, levens veranderend, bemoedigend en onderhoudend. Tijd waarin je Hem aanbidt, luistert naar aanbiddingsmuziek, een Bijbelgedeelte leest, een preek luistert, een dagboek of hoofdstuk uit een opbouwend boek leest en BIDT. Bidden is echt praten met Hem. Hij is er echt en je mag verwachten dat Hij terug praat!

Dat terugpraten van de Heilige Geest is nog best een lastig iets. Ik hoor  veel christenen heel makkelijk zeggen wat de Heilige Geest allemaal gezegd heeft tegen hen. Zonder dat ze bewust zijn dat het verstaan van Zijn stem echt een leerproces is. Niet elke gedachte is Zijn gedachte. Niet elk beeld is Zijn beeld. Niet elk gevoel is Zijn gevoel. Dit vraagt een proces waarin je eerlijk bent naar Hem dat je wil leren en dat je ziel soms harder en sneller praat dan dat zijn Geest kan doen via je geest.

In het begin van mijn Christenleven wilde ik zo graag Gods stem verstaan, dat ik elke Bijbeltekst die ik las direct als Zijn stem zag. Ik liep hopeloos vast. Want de ene keer sprak een tekst over oordeel en dood en een andere keer over je haar lang moet laten groeien zoals Simson. En als ik met die tekst niets deed, las ik weer een tekst die sprak over de stem van Jezus negeren en dat dat ongehoorzaamheid is. Dit bracht gevoelens van onrust, faalangst en stress in mijn leven.

Rust krijgen in je relatie met Heilige Geest is van megabelang!

Tip: de Heilige Geest zal je bemoedigen in wie je bent voor Jezus, namelijk: Zijn kind. De Heilige Geest zal je bevestigen in je identiteit en je aanmoedigen om stappen te zetten. Stappen waarbij Hij de Helper blijft en je daarbij ook broers en zussen om je heen nodig hebt. Immers Jezus heeft je in Zijn lichaam, de gemeente, geplaatst.

Tip: de Heilige Geest spreekt in je leven niet als eerste de zonde aan, maar de nood achter de zonde. De zonde wordt wel degelijk benoemd door Hem, maar doordat je de nood er achter ziet en Zijn liefde daarin ervaart en daarbij ook nog gewezen wordt op de vergeving en de opstandingskracht van Jezus, ontstaat er veel ruimte. Hij is niet bezig met veroordelen, maar met opbouwen!

Tip: bidden in de geest, de tongentaal, kan erg helpen om in je TIJD met HEM in een geloofsklimaat te komen. Je sluit je daarbij eigenlijk aan bij de taal van de Hemel en bent minder bezig met wat jij vanuit je ziel allemaal wilt vertellen. Nu is het niet verkeerd om ruimte te geven in je TIJD met HEM om dingen van de dag, week, noden etc. door te praten. Maar je kan verzanden in een ziels gericht gebed. Tongentaal is een gave om je op te bouwen vanuit de Hemel.

Wanneer je deze tips in je gedachte houdt, ben je al een eind op weg in het onderhouden van je ‘tuin’. In de volgende blog zal ik een andere tool bespreken.

Hartelijke zegengroet, Richard W.