EEN ‘GENIET CHECK-UP’ VAN JE LEVEN – TOOLS VOOR ONDERHOUD – deel 2

In Blog Richard, Nieuws by Nehemia Ministries

 

Hoe kan je van je leven met God genieten en voorkomen dat het een sleur wordt?  In mijn vorige 2 blogs ben ik ingegaan op de roep van de Heilige Geest om te genieten van wat God je gegeven heeft aan verantwoordelijkheden. En om actief bezig te zijn met het onderhoud. Een van de onderhoudstools die ik besproken heb is het nemen van TIJD met HEM. Een andere tool die goed werkt is:

Het actief betrokken zijn bij een gemeente

Naast individueel tijd met God, je hemelse Vader, doorbrengen, is het enorm bemoedigend en opbouwend om samen te genieten van God in een samenkomst en samen te dienen. Ik bedoel daarbij niet een samenkomst waar je alleen maar af en toe komt en waar je verder je niet verbindt aan mensen, maar een samenkomst waar je trouw komt en je actief verbindt aan mensen en meebouwt. Of te wel je eigen gemeente. Dit idee van eigen gemeente en je daaraan verbinden lijkt steeds minder logisch te worden in onze tijd.

Het lijkt soms wel of mensen een samenkomst kiezen op een worshipband die ze mooi vinden of een goede prediker in plaats van de eigen gemeente te bezoeken. Of mensen hebben geen zin en wijken uit naar internet om een samenkomst op afstand te beleven op een tijd die voor hen past.  Daarbij komt nog dat er zo veel uitwijk mogelijkheden op internet zijn om samenkomsten op afstand te beleven op de tijd die voor jou past.

Maar ik geloof dat onderhoud het beste tot zijn recht komt wanneer iets doordacht en gestructureerd plaatsvindt. Een huis bouw je niet lukraak door maar wat stenen blindelings naar een plek te gooien: je krijgt dan gewoon een hoop stenen. Nee: doordacht aan de slag gaan dan komt er iets moois tot stand. Zo ook met het onderhoud van je leven. Door trouw je eigen samenkomsten te bezoeken zal je merken dat God een plan aan het uitvoeren is met zijn gemeente en met jou.

Een andere gelijkenis om dit uit te leggen: in een tuin heb je potplanten en vaste planten. Het voordeel van een potplant is dat je hem telkens kan verplaatsen, binnen je eigen tuin of van de ene naar de andere tuin. Het nadeel is dat de plant niet tot volle wasdom kan komen omdat er te weinig ruimte voor de wortels is. Een ander nadeel is dat de plant niet storm bestendig is en niet wintervast. Ook in de zomer heeft de potplant zoveel water nodig dat wanneer het een keer niet gegeven wordt, het sneller dood gaat. Een vaste plant heeft al die nadelen niet. Het enige nadeel is dat hij niet snel verplaatst kan worden, maar is dat niet eigenlijk een voordeel !?.

Ik denk dat God ook zo redeneert. Paulus en de anderen schreven brieven specifiek naar kerken in die tijd om specifieke onderhoudsopdrachten te geven. Ze gingen er vanuit dat de gemeente bij elkaar kwam en dat iedereen het hoorde. Immers het ging hen allen aan. In onze samenkomsten heeft God plannen die Hij ten uitvoering brengt met de verwachting dat jij er ook bent, omdat jij er deel van uit maakt.

Ik weet nog hoe ik graag de gave van tongentaal wilde ontvangen na mijn bekering. Maar ik kreeg het maar niet. Trouw kwam ik elke zondag en andere samenkomst in een evangelische gemeente destijds in Breda met verwachting dat God het zou geven. Ik geloof dat God mijn trouw zag en daarop reageerde: op een vrijdagavond in een samenkomst kreeg ik die gave. Terwijl ik als militair net een hele week op bivak was geweest en dus eigenlijk helemaal op was vanwege het gebrek aan slaap. Toch ging ik omdat ik geen samenkomst wilde missen.

  • Vraag eens aan de Heilige Geest of Hij je weer verwachting wil geven voor het samenkomen van de gelovigen.
  • Vraag eens aan Hem om je te helpen om in het samenkomen je uit te strekken naar het iets geven aan een ander.

Zo zullen we merken dat ons samenkomen steeds aantrekkelijker wordt en minder afhankelijk is van de podiumprestatie en meer van het elkaar opbouwen.

Hartelijke zegengroet, Richard W.