Blog: Koploper

In Blog Richard, Nieuws by Nehemia Ministries

Toen ik nog bij de Milieudienst werkte, hadden we de opdracht om bedrijven te stimuleren om milieumaatregelen te nemen die verder gingen dan wat de wet vereiste. Maatregelen die laten zien dat er echte betrokkenheid is met het milieu en dus motivatie laten zien. We deelden de bedrijven in drie categorieën in:

  • Koplopers (tonen gedrevenheid en hart voor de zaak)
  • Meelopers (gaan mee met de algemene publieke opinie)
  • Klaplopers (willen niet, reageren alleen op dwang)

Vertaald naar het Koninkrijk van God: jij en ik zijn bestemd om als koploper te zijn! Niet omdat het moet, maar omdat we innerlijk overtuigd zijn.

In een crisistijd (wat de aard  van de crisis is, maakt niet zoveel uit) komt vaak duidelijk naar voren wat iemand ten diepste motiveert. In de kerk is dat niet anders.

Maar: wat bepaalt? Je identiteit in God of de intimidatie van de crisis?

Je bent in Christus een koploper, maar hoe gedraag je je feitelijk? Hoe actief betrokken ben jij met Jezus en zijn passie om het Koninkrijk van Hem zichtbaar te maken hier in Nederland? Weet je dat Jezus vol passie is over Zijn bruid, de gemeente? Daar is Hij verliefd op! Kijk jij ook zo? En waar blijkt dat uit?

Prikkelende vragen die overdenking vragen. Paulus kan er ook wat van. Lees maar eens Romeinen 12:10-13

“Heb elkaar lief met de innige liefde van broeders en zusters en acht de ander hoger dan uzelf. Laat uw enthousiasme niet bekoelen, maar laat u aanvuren door de Geest en dien de Heer. Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk. Bekommer u om de noden van de heiligen en wees gastvrij.” (NBV)

Paulus stelt echter geen vragen zoals ik, maar geeft gewoon opdrachten. Jezus volgen heeft namelijk ook een aspect van gewoon gehoorzamen. Eigenlijk gewoon handelen naar wie je bent in Jezus Christus. Dat vinden we vaak lastig. Iemand die vragen stelt kan al irritant zijn, maar iemand die opdrachten geeft helemaal.

Waarom zijn er zoveel opdrachten in het NT? We leven toch in genade?! Ik denk omdat Vader God en Jezus Christus de opdrachten altijd geven met het uitgangspunt dat jij ze uitvoert met de Heilige Geest. Dan is elke opdracht een mooie relatie-uitdaging! Niet iets van je zelf maar van samen.

De COVID19 crisis duurt lang en ik merk dat ook christenen als het ware opgeven. Hun taak pauzeren of teruggeven. Niets van zich laten horen. Terwijl in crisis tijd het juist van belang is, dat we dichterbij elkaar komen en elkaar ondersteunen en versterken.

Hoe doe je dat? Wat tips (in de kracht van de Heilige Geest 😉):

  • Leef actief met Jezus, praat met Hem, nodig de Heilige Geest regelmatig uit door de dag heen. Lees de Bijbel elke dag.
  • Hou je taak vast en ook wanneer je het niet kan invullen blijf betrokken bij het team. Doe mee met de digitale meetings. Bel elkaar. Bid nog steeds voor je sector. Stuur bemoedigingskaartjes naar je teamleden.
  • Heb je geen ticket voor een samenkomst, ga om 10.30 uur de livestream kijken. En doe actief mee met de live-chat. Dat bemoedigt iedereen! Ik kijk de live-chat altijd even terug om te zien wie er keken en wat iedereen zegt.
  • Reageer op elkaar in MyNehemia. Bel mensen. Stuur kaartjes. Nodig iemand uit om te eten. Kijk samen naar de Livestream.
  • Lees de emailberichten die we sturen. Lees het blad ONS. Je zal merken dat het je betrokkenheid met elkaar vergroot.

Als kinderen van God zijn we bestemd om koploper te zijn! Je keuze in deze tijd heeft een groter effect op je leven na deze tijd dan je wellicht denkt!

Wil je reageren? Mail naar Richard@nehemia.nl

Hartelijke zegengroet, Richard