Blog: Ben je voor of tegen?

In Blog Richard, Nieuws by Nehemia Ministries

In de maatschappij lijkt het alsof er steeds meer een tweedeling ontstaat. Je bent voor of tegen iets of iemand. In de USA zien we dat tot extremen leiden: voor of tegen (president) Trump, zelfs te vuur en te zwaard. Ook in Nederland heeft dat effect.

Is deze tweedeling een kenmerk van het Koninkrijk van Jezus? Hoe kijkt Hij hiernaar? Is Jezus voor of tegen iemand?

In de gemeente te Korinte was er sprake van tweedracht. Er ontstond een tweekamp tussen Paulus en Apollos (1 Kor. 3:1-9). Men was voor of tegen Paulus, voor of tegen Apollos. En Paulus grijpt in: alleen vleselijke en onmondige christenen spreken zo (vers 1). In het Koninkrijk van God gaat het nooit om voor of tegen iemand zijn, want we zijn allemaal dienaren van die ene: Jezus Christus. En alzo lief heeft de Vader alle mensen dat Hij zijn Zoon heeft gegeven..

In dat Koninkrijk is het niet zo belangrijk wie er zichtbaar is op aarde: Paulus of Apollos of wie dan ook. Is het ook niet zo spannend of iemand plaatsmaakt voor een ander. Immers God is degene die zorgt voor de groei. Geen enkel mens kan zijn ‘Koninkrijksbediening’ op zijn cv zetten. Niemand kan zeggen: ik heb de kerk gebouwd, ik heb deze bediening tot stand gebracht. Het is immers Christus die in allen werkt (1 Kor. 12:6).

Het is dus juist oké als er vervangen wordt, als meerdere gezichten de bediening tonen. Teams het werk dragen.

Jezus was niet gestrest toen Hij op zijn 33e het stokje overdroeg aan zijn discipelen. Hij gaf zijn discipelen nog de laatste instructies en laat vervolgens het evangelie aan hen over. Jezus koos er voor om zijn positie los te laten. Terwijl Hij nu juist in een momentum was gekomen: net opgestaan uit de dood en alle aandacht van het volk van Jeruzalem. Waarom niet opnieuw rondtrekken door Israël en nog even de juiste toon zetten in de landen er om heen? Even helpen met de opbouw van de kerk?

Jezus’ ambtsperiode was slechts 3 jaar en Hij vond het al genoeg. Hij denkt verder dan zichzelf. Hij ziet een groter plaatje: een gezond ‘lichaam’, de gemeente, met iedereen op de juiste plek. Een lichaam dat gezond is doordat het uitdijt over deze aarde. Steeds meer gezichten er bij komen. Een kerk die Jezus laat zien doordat jouw gezicht gezien wordt. Bijzonder!

Voor zo’n cultuur ga ik. Nehemia heeft vele gezichten die allemaal Jezus laten zien. Doe je daarin mee?

Wil je reageren? Mail naar Richard@nehemia.nl

Hartelijke zegengroet, Richard