Is de Heilige Geest je beste Vriend?

In Blog Richard, Nieuws by Nehemia Ministries

De titel van deze blog vraagt om een persoonlijk antwoord. Een antwoord dat je niet zo maar snel even moet geven, maar even over kan nadenken. Je kan er ook nog verdiepingsvragen bij stellen om je te helpen:

  • Hoe blijkt dat dan in mijn leven, dat Hij mijn beste vriend is?
  • Hoe vaak praat ik dan met Hem op een dag?
  • Mag Hij ook wat terug zeggen, neem ik daar de tijd voor?
  • Ook wanneer Hij iets zegt wat ik minder fijn vind (goede vrienden mogen dat toch?)

In onze evangelische kringen hebben we het vaak over de Heilige Geest , maar bij ons kan dat ook iets worden van: “we zeggen het met onze mond, maar ons hart is er niet echt bij betrokken”. Hem noemen wil nog niet zeggen dat we Hem kennen zoals Hij werkelijk is. Ik kan het vaak over Ankje hebben in mijn contacten met anderen en dat suggereert dan dat ik vol ben van haar. Maar ik kan in mijn relatie met haar weinig hartscontact hebben. Alleen Ankje weet hoe het echt zit. Zo is het ook met de vriendschap met de Heilige Geest. Alleen Hij weet waar in onze relatie met Hem droogte zit en waar leven.

Tijd dus om Hem daarom te vragen! Hij wil namelijk graag inniger worden met je! Hij is daarvoor immers door Jezus naar ons gezonden.

Hoe werk je nu aan een innige relatie met Hem?
In het 4BTrack programma dat we aanbieden, is een vak van vier avonden die je daarin zal helpen: “overvloedig leven met de Heilige Geest”. Ik verwijs je daar graag naar. Maar in deze blog ook al wat tips.

Tijd
Vriendschap begint met tijd samen doorbrengen. En dan bedoel ik tijd waarbij je ook echt aandacht hebt voor Hem. Vaak is er op zo’n moment afleiding: gedachten van allerlei dingen die je nog moet doen. Het helpt je dan om die op te schrijven en je zal merken dat die ‘to-do dingen’ op een gegeven moment stoppen. Je kan dan een focus krijgen op Hem.

Focus
Hoe help je je zelf nu om focus te krijgen op de Heilige Geest? Je bent nu niet meer vol van allerlei gedachten, maar hoe krijg je nu zicht op de persoon van de Heilige Geest? Een goede basis leg je door in de Bijbel te gaan lezen. Je bidt dan om een ervaring dat Hij iets gaat zeggen door wat je leest. Dat vraagt dan geconcentreerd lezen totdat je merkt dat Hij je op iets begint te wijzen. Dat laatste is natuurlijk weer lastig. Hoe weet je nu dat Hij iets zegt?

Mijn ervaring:

  • Je krijgt een wow gevoel bij iets wat je leest
  • Je krijgt juist een tegenovergesteld gevoel: hier staat iets wat ik niet goed begrijp. Je krijgt dan of de neiging om snel door te lezen of om het nog een keer te lezen.

Een voorbeeld: Ik las zojuist Matteüs hoofdstuk 8 en 9 en al lezende was er niet iets specifiek wat me aansprak, tot ik bij vers 17 aan kwam: men doet jonge wijn in nieuwe zakken en beide blijven samen behouden. Ik werd door deze bekende tekst weer getriggerd. Wat is het idee ook al weer hierachter? Dus ik ging weer goed de context en mijn studiebijbel lezen.

Het evangelie van Jezus Christus is nieuw, is een nieuw verbond, is genade, is kracht van de Heilige Geest en die kan niet landen in een oude omgeving, maar zoekt mensen die wedergeboren zijn en zich buigen voor God en zich compleet overgeven en meegroeien met dit nieuwe. Dit was overigens een hele omschakeling voor de Joden in de tijd van Jezus, maar zal het ook telkens blijven wanneer God in onze tijd telkens weer nieuwe dingen doet!

Wat zei de Heilige Geest daarmee tegen mij? Ik ga nieuwe dingen doen, jij bent een nieuwe zak en vele nieuwe zakken zie je om je heen! Blijf in Mij.

Hartelijke zegengroet, Richard W.