EEN ‘GENIET CHECK-UP’ VAN JE LEVEN

In Blog Richard, Nieuws by Nehemia Ministries

Een aantal jaren geleden was ik op een conferentie. Ik reageerde op een oproep en stond vooraan te wachten op gebed. Maar terwijl ik daar stond en nog niemand voor me aan het bidden was, begon de Heilige Geest tot me te spreken. Eén van de dingen die Hij tegen me zei was: Ik wil dat je geniet!

Een opdracht om te gaan genieten klinkt misschien vreemd, maar is het op zich niet. God maakte ons met het doel dat Hij van ons zou genieten en dat wij andersom van Hem zouden genieten. De zondeval heeft daar een dikke streep doorgezet. Echter Jezus heeft ons hier van vrij gemaakt!

  • Ervaar jij die vrijheid?

En waar gaan we dan van genieten? We kunnen genieten van een lekkere maaltijd, een avondje bioscoop, een goed gesprek, een cadeau, vakantie, etc.  Ik geloof dat we daar beslist ook van mogen genieten, maar ik denk niet dat de Heilige Geest me daar op wees. Hij bedoelde iets anders.

Je Hemelse Vader heeft in je leven allerlei verantwoordelijkheden gegeven waar je mee aan de slag gaat. Hij begon daarmee al bij Adam en Eva door hen een tuin, de hof van Eden, te geven. Denk voor je zelf dan bijvoorbeeld aan je baan of vrijwilligerswerk. God heeft je daar geplaatst en je kan Hem en zijn principes daar zichtbaar maken. Net zoals Adam en Eva de opdracht kregen om de tuin te bewerken en te bewaren (Gen. 1:15). Er zijn nog veel meer gebieden: je gezin, je familie, je taak in de kerk, je buurt, je stad, je land, etc.

In elk gebied wil de Heilige Geest dat je geniet.

  • Geniet jij in elk verantwoordelijkheidsgebied? Geef eens een cijfer van 0-10 per gebied.

Ik zal het verder proberen te verduidelijken met het voorbeeld van de tuin bij mijn huis. Die tuin heeft als doel dat er van genoten wordt door mij, Ankje, onze kinderen maar ook door gasten die we uitnodigen. Maar ook door de vogels, insecten, de kat etc. kan er van genoten worden. Ik heb bij lange na niet in de gaten wie er allemaal gebruik van maakt. Maar ik ben er wel de eindverantwoordelijke van. Dat vraagt een toezien van mij. Dat vraagt onderhoud in de vorm van: snoeien, omspitten, onkruid wieden, bemesten, water geven, zonlicht ruimte geven. Nu kost het onderhoud energie en kan de neiging ontstaan dat ik me meer focus op de energie die het me kost om te onderhouden in plaats van het doel van de tuin: genieten en er in zitten! Wanneer ik het onderhoud niet doe, zal ik uiteindelijk de gevolgen ondervinden en dus ook minder kunnen genieten van de tuin. Sterker: ik kan zelfs van het onderhouden genieten omdat ik weet dat daarmee de tuin mooier wordt of in ieder geval mooi blijft.

Beiden zijn dus nodig: onderhouden en genieten. En genieten van het onderhouden.

  • Heb jij die beiden in balans in je leven?
  • Geniet je ook van het onderhouden van je tuin?

Daar wil de Heilige Geest nu bij komen in je leven. Vraag Hem om je te laten zien hoe het komt dat je in een bepaald gebied een onvoldoende scoort op het genieten en wat Hij daarin kan doen voor jou! Dank Hem voor de gebieden met een voldoende, laten die je motiveren om verder te groeien naar een goed of heel goed.

In de volgende blog: de diverse tools voor het onderhoud

Hartelijke zegengroet, Richard W.