Kerst in de kerk
In de christelijke wereld is er regelmatig discussie over de viering van kerst:
- Het feest vinden we niet in de Bijbel, dus we moeten het niet willen vieren.
- De oorsprong van kerst is zelfs heidens en later door de kerk opgepakt.
- De versieringen (kerstboom, ballen, piek) die we gebruiken zijn occulte symbolen.
- De maand december waarin we het vieren is niet de juiste geboorte maand van Jezus.
Als je dit zo hoort, heb je de neiging om er maar direct mee te stoppen. Dat had ik ten minste wel toen ik als jong gelovige met deze argumenten in aanraking kwam. Ik wilde met alles wat in mij is, Jezus volgen en gehoorzamen. Ik wilde wel in de wereld leven, maar niet van de wereld zijn. Ik wilde helemaal anders zijn.
Maar
ik kwam er al snel achter dat ik met deze anti houding tegen het evangelie zelf aan het strijden was.
Want
Jezus en de Bijbel geven ons helemaal geen opdracht of verbod om welk feest dan ook te vieren. We zijn geroepen om elke dag te vieren wat Jezus heeft gedaan. We zijn vrij om te kiezen aan welk feest we aandacht geven en aan welke niet. Het is oké om de geboorte van Jezus te vieren op welke datum dan ook en het is ook oké om het niet te doen.
Wat we doen, moeten we doen in het geloof en tot eer van God (1 Kor. 10:31). De Bijbel zegt zelfs dat we ons moeten bezig houden met de dingen die van ‘boven’ zijn en elkaar niet moeten beoordelen op zaken als feestdagen of wat wel of niet gegeten mag worden (Kol. 2:16vv). Voordat je het in de gaten hebt, zit je namelijk onder het vleselijke juk van de wet in plaats van de genade.
De kerstversieringen zouden best een occulte oorsprong kunnen hebben, maar zijn ze het daarmee vandaag dan ook? Is een (kerst)boom ineens occult geworden wanneer we die in een kamer plaatsen met lampjes en ballen etc.? Natuurlijk niet. Waar hecht je nu geloof aan? Toch niet aan voorwerpen? Is dan elk voorwerp geschikt om in je huis te plaatsen? Nee, immers waar de wereld heidens geloof aan hecht, krijgt geen plek in ons huis: een boeddha beeld staat voor het boeddhisme. Ook al heeft het beeld zelf geen invloed, je wilt geen associatie tonen met een ander geloof. Er zijn uiteraard ook ‘besproken’ voorwerpen die je liever niet in huis haalt.
Het telkens uitzoeken wat de oorsprong is van iets, kan ook de richting opgaan van dat het ‘iets’ relevanter wordt dan de Iemand (Jezus) die we dienen. Dat we dus meer geloof hechten aan de invloed van een boom en bal dan aan de aanwezigheid van God. Ik geloof sterk in het laatste.
Kerst vieren in de kerk is uitnodigend naar juist die mensen die normaal niet zo snel een samenkomst zouden bezoeken.
Vier je mee? Nodig jij mensen uit?
Wil je reageren? Mail naar [email protected]
Richard Wilbrink
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!