Hoe te vertrouwen
Wat een wereld leven we in! Aan de ene kant ervaren we als kind van God de liefde van God voor deze wereld en delen we Zijn goedheid uit op allerlei manieren. Aan de andere kant overweldigt ons soms de duisternis door alle nieuwsberichten en onze ervaringen in het leven. Overal werkt de zonde door in mensen, vaak in mensen waar je dat helemaal niet van verwacht had. Zelfs de kerk is een plaats waar zonde nog kan werken.
Dat kan effect hebben (soms ongemerkt) op je kijk naar mensen, organisaties en overheden. Je vertrouwen neemt af en slaat om naar wantrouwen. Van uit wantrouwen kan je al snel de deur openen voor angst. Vervolgens ga je je afschermen van alles om je heen. Je creëert je eigen veiligheid. Je trekt je terug. Of zet je te vuur en te zwaard af tegen al het kwaad om je heen. De liefde van Jezus motiveert je daden en uitspraken niet meer, maar angst en onzekerheid.
Hoe ziet Jezus dit? Immers Hij heeft ons heel bewust ‘achtergelaten’ op deze aarde in het volle besef dat de aarde geen veilige, gezonde plek is. Dat heeft Hij lijfelijk ondervonden.
Jezus zegt in Joh. 17:15: Ik bid niet dat U hen uit de wereld wegneemt, maar dat U hen bewaart voor de boze.
Jezus laat ons dus achter in het volle besef dat we veilig zijn bij God. Hij bidt en wat Hij bidt, gebeurt. Dat mag je basis zijn in je leven. Dat is een geloofskeuze van jou.
Hoe kan dat dan vervolgens werken in jouw praktijk?
Je stapt elke dag in met het geloof dat de veilige basis God zelf is. Hij is je beschermer. Hij is betrouwbaar! Daar waar je je zorgen maakt en je angstig voelt, breng je dat actief bij Hem in gebed (1 Petr. 5:7)
Tegelijkertijd kijk je vanuit dat Godsvertrouwen op liefdevolle, geestelijke wijze naar mensen en situaties om je heen. Je realiseert je dat de Geest je gevoelig wil maken voor het maken van de juiste keuzes in het leven: soms mag je actief licht zijn en stap je er in, soms loop je van de situatie of persoon weg. Je vertrouwt je niet toe aan jan en alleman. Dat deed Jezus ook niet.
Je kiest vanuit vrede met God. Dat betekent dat je gebedsleven een levensstijl wordt. Niet alleen ’s-ochtends, maar ook door de dag heen. Krachtig is het dan ook om te evalueren met God wat je ervaren hebt, zodat je leert te ontdekken wat je ziel is en wat de Geest is.
Je bent je bewust dat er een tegenstander is die wil roven en je bent dus waakzaam. Niet vanuit angst maar juist vanuit geloof: jij bent in staat om hem dwars te zitten in het maken van de juiste keuzes! (1 Petr. 5:8)
Goed idee om dit alles niet alleen te doen: betrek volwassen christenen hierin zodat je groeit. Gods idee is de gemeente: wij. Dat brengt veiligheid en sterkte.
Wil je reageren? Mail naar [email protected]
Richard Wilbrink
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!