Welvaartsevangelie: oké?
Regelmatig laait in christelijke kringen weer de discussie op over het wel of niet mogen stimuleren (prediken, leren) van rijkdom onder de kinderen van God. Is het oké om je uit te strekken naar een hoger salaris, meer rijkdom? Mag je bidden voor het ontvangen van materiële bezittingen? Mag je genieten van materiële overvloed? Mag je verwachten dat wanneer je geld geeft aan de kerk, het Koninkrijk van God, je ook terug ontvangt?
De ‘arme tak’ van Gods familie zegt:
- Jezus was arm op de aarde
- Wees tevreden met wat je hebt
- Rijkdom brengt verleiding met zich mee
- Geef zonder terug te verwachten
- Kijk niet naar de rijke Abraham, is ‘slechts’ OT waar het gaat om natuurlijke dingen
De ‘rijke tak’ van Gods familie zegt:
- Jezus was rijk op de aarde
- Wees hongerig naar meer
- Alleen de zucht naar rijkdom is zonde
- Zaai om te oogsten
- Kijk wel naar Abraham, hij is de vader van alle gelovigen.
Je zou er om kunnen lachen als het allemaal niet zo verwarrend was. Vaak komt er felheid bij beide partijen naar boven voor het eigen gelijk.
Ik wil ook enkele gedachten hierover delen.
Jezus werd arm zodat wij rijk zouden zijn (2 Kor. 8:9). Ik hoor je denken: dat is alleen geestelijk hoor! Nou toch niet alleen maar geestelijk. Paulus zegt dit in de context van financieel geven van de kerk in Korinthe aan de kerken die tekort hebben.
Dat is nu precies het kenmerk van christelijke rijkdom: het beweegt, het stroomt, het is een gevende rijkdom!
Abraham was en is een brug tussen beide testamenten. Zijn leven van geloof laat zien wat een gelovige mag doen en verwachten. Hij is het voorbeeld van een rijk persoon die vrijmoedig gaf. Bijzonder dat juist hij in Gal. 3:7 vader van de gelovigen wordt genoemd.
Je streeft niet naar rijkdom. Je streeft naar een hoger doel: beïnvloeden en zegenen. Wanneer dat je houding is en blijft, is rijkdom geen last maar een voorrecht. Dan blijft geldzucht verre van je. Je zaait in de kerk omdat je Vader God kent als een gevende God en dat betekent dat er ook ontvangen (geoogst) wordt zowel in de kerk, het koninkrijk als ook weer in je eigen leven. Waar dat precies gebeurt, maakt je dan niet uit, want je bent niet vol van je zelf, maar vol van Hem! Net zo goed als jij niet meer van je zelf bent, is je ‘rijkdom’ ook niet van je zelf.
Het probleem van de rijke jongeling in Mat. 19:16 was niet zijn rijkdom. Zijn probleem was dat hij Jezus vroeg: Wat moet ik doen om eeuwig leven te hebben. Zodra je focus ligt op wat jij moet doen, is het antwoord iets wat jij niet kan doen. De wet laat namelijk altijd zien dat jij het niet kan vervullen. Jezus geeft daarom hem de opdracht om alles weg te geven en Hem te volgen. De jongeling hoorde alleen het 1e deel wat hij niet kon en vertrok, hij kwam niet meer toe aan het volgen van Jezus.
Wil je reageren? Mail naar [email protected]
Richard Wilbrink
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!