Veilige kerk
Voel jij je veilig op je werk, in je gezin of in je kerk? En wat doe je als je je onveilig voelt?
Allemaal stellen we het op prijs om ons ergens veilig te voelen. Waar we helemaal ons zelf kunnen zijn. Waar we het gevoel hebben dat onze mening gehoord wordt en we aanvaard zijn ondanks onze gebreken. Waar we rust ervaren. Onder christenen zouden we ons bij uitstek veilig moeten voelen.
Ondanks onze gezamenlijke wens is de praktijk weerbarstiger. We ervaren allemaal wel situaties waar we ons onbegrepen, niet gehoord, genegeerd voelen. Of soms nog erger: gemanipuleerd, overheerst of weggedrukt. Om niet te spreken van zwaar destructieve situaties als (huiselijk) geweld of misbruik. Ook de kerk is helaas regelmatig in het nieuws als een (extreem) onveilige plaats.
Hoe komt dat toch? Waarom is de praktijk ondanks onze goede bedoelingen en protocollen zo gebroken?
Veiligheid creëer je met elkaar en heeft niet alleen een horizontale input (de mens) maar ook een verticale (de hemel). Die verticale wordt vaak vergeten of genegeerd. Zeker de samenleving houdt geen rekening met Jezus en Zijn Woord. De Bijbel spreekt namelijk niet over de perfectie van de mens, maar over de perfectie van Jezus die kwam om mensen te vergeven en te veranderen naar Zijn bedoeling en plan. Er is dus een Goddelijk idee waar we mee moeten willen leven. Dat maakt het uitdagender. Immers de Bijbel kan iets aanwijzen wat ons gezond maakt, wat hoort bij de nieuwe mens die we mogen aandoen (Ef. 4: 20vv). Dat kan botsen met wat de mens fijn vindt om te horen.
Hoe als christen veiligheid creëren? In ieder geval is het belangrijk om actief te zijn in plaats van afwachtend. In een voor jou onveilige situatie nodig je Jezus uit om te spreken tot jou. Hoe ziet Hij jou en die andere persoon? Je hebt namelijk als start een gedachte van de hemel nodig!
Afhankelijk van de ernst van de onveiligheid breng je direct een grens aan waar de ander niet overeen mag komen. In veel situaties ga je het gesprek aan met de persoon in kwestie. Benoem hoe jij er naar kijkt, wat jij ervaart. Sta open voor de reactie van die ander. Hij mag anders kijken dan jij, het anders bedoelen. Wees bewust dat iemands intentie goed kan zijn. Het beeld dat Jezus over die persoon jou heeft gegeven, kan je daarin helpen!
Verbind waar mogelijk samen consequenties aan wat besproken is. Omarm samen de waarheid. Dank Jezus voor het gesprek en de verheldering. Kom je er niet samen uit, dan haal je een vertrouwd persoon erbij.
Vergeet niet in je stille tijd het kruis van Jezus in de situatie te brengen door Zijn werk toe te passen bijvoorbeeld: vergeef de persoon, vergeef je zelf, breng leugens en verkeerde gevoelens bij het kruis. Je hebt daarbij kennis van het Woord nodig!
Op weg naar een gezonde veilige kerk!
P.S. In Nehemia hebben we een Regeling Grensoverschrijdend Gedrag (MyNehemia/infopoint/veilige kerk)
Wil je reageren? Mail naar [email protected]
Richard Wilbrink
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!